Kuchnia

słodkości

Ciasto:

2 szklanki mąki
200 g masła
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie serka waniliowego (użyłam Danio 150g)

Dodatkowo:

7-8 szt. średnich jabłek
cukier i cynamon do smaku

Lukier:

¾ szklanki cukru pudru
1½ łyżki śmietany


Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki łączymy (tj. mąkę, masło, proszek do pieczenia, serek). Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną część rozwałkowujemy i układamy na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Obrane jabłka dzielimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Posypujemy jabłka cukrem i cynamonem (wg uznania) i wykładamy na ciasto.
Następnie rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy nią jabłka.
Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180°C.

Lukier: Łączymy cukier puder ze śmietaną. Lukier wylewamy na upieczone, gorące ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation